Kaupungin tilahankkeet
Tulevista talonrakennushankkeista päätetään kaupungin talousarvion yhteydessä. Talousarvion liitteinä ovat talonrakentamisen investointiohjelma seuraavalle kymmenelle vuodelle sekä luettelo tulevista vuokra- ja osakehankkeista.
Lisäksi tiloissa tehdään pienempiä ylläpitokorjauksia.
Hankkeiden aikataulut tarkentuvat vaiheittain, ja ne saattavat poiketa investointiohjelman aikataulusta.
Näin rakennushanke etenee
Tavanomaisen rakennushankkeen suunnitteluvaihe kestää noin kolme vuotta, ja rakentamiseen varataan noin 1,5–2,5 vuotta.
-
Korjaushanke alkaa tutkimuksilla
Perusparannus ja remontti alkavat rakennuksen kuntotutkimuksilla, joita tekevät eri alojen ammattilaiset. Tutkimuksissa selviää, mitä kaikkea pitää korjata. Selvitämme samalla, pitääkö alueella korjata tai rakentaa muita tiloja, ja paljonko tiloja tarvitaan. Hankkeita on usein järkevä yhdistää.
Koska tilat ovat käytössä, tutkimukset pitää ajoittaa siten, että ne häiritsevät mahdollisimman vähän käyttäjiä. Osa rakenteista päästään avaamaan vasta korjaustyön käynnistyessä, kun käyttäjä on poistunut tiloista. Tuolloin voidaan löytää vielä uusia korjaustarpeita, jotka vaikuttavat rakentamisen kestoon.
Kuntotutkimusraportit ja tiedotteet löydät Talotiedot-palvelusta.
-
Suunnittelijoiden valinta
Seuraavaksi valitaan suunnittelijat ja kootaan projektiryhmä.
-
Suunnittelu etenee vaiheittain
Hankkeesta tehdään hankesuunnitelma, jos kustannusten arvioidaan olevan yli puoli miljoonaa euroa. Siinä määritellään alustavien suunnitelmien pohjalta hankkeen laatu, laajuus ja aikataulu sekä tehdään arvio enimmäishinnasta.
Kun päättäjät ovat näyttäneet hankkeelle vihreää valoa, edetään kohteen tarkempaan suunnitteluun ja käynnistetään toteutuksen suunnittelu.
-
Toteuttajan valinta
Toteuttaja sitoutetaan hankkeeseen urakkakilpailun kautta. Toteuttajan valinnan ajankohta riippuu hankemuodosta.
-
Siirtyminen väistötiloihin
Väistötiloihin siirrytään, jos omat tilat perusparannetaan tai niiden paikalle rakennetaan uudet tilat.
Väistötilojen käyttöä suunnitellaan alueellisena kokonaisuutena ja tiedossa olevat tulevat väistötilatarpeet otetaan huomioon. Väistötilat varmistetaan hankkeen suunnittelun aikana.
-
Työmaa käynnistyy
Työmaa käynnistyy rakennuspaikan valmisteluilla. Jos kohteessa tarvitaan purkamista, purku tehdään erillisenä hankkeena.
-
Rakennustyö valmistuu
-
Tilojen käyttöönotto
Käyttäjä ensin kalustaa tilat, ja ottaa ne sen jälkeen käyttöönsä.
Hankkeesta tehtävät päätökset löytyvät verkosta
Yksittäinen rakennushanke edellyttää lukuisia päätöksiä, joita tekevät kaupungin eri tahot. Voit tarkistaa hankkeista tehdyt päätökset Päätökset-palvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Asemakaava kuvaa, mitä tontille voi rakentaa. Rakennusten laajennus- tai muutoshankkeissa voidaan tarvita muutos asemakaavaan.
Uudis- ja laajennushankkeissa sekä toiminnallisissa muutoksissa tarvitaan tilojen käyttäjän tarvepäätös. Tarvepäätökset hyväksytään tilojen käyttäjän lautakunnassa, esimerkiksi koulujen ja päiväkotien tarvepäätökset hyväksyy kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta.
Kasvatus ja koulutus -lautakunta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kaupunkiympäristölautakunta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Hankesuunnitelman hyväksyminen on samalla päätös hankkeen toteuttamisesta. Hankkeen hinta vaikuttaa siihen, mikä taho hankesuunnitelman hyväksyy. Kun hankkeen hinta on
- enintään 1 miljoonaa euroa, päätöksen tekee kaupunkiympäristön toimialan tilat-palvelun tilapäällikkö(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- enintään 5 miljoonaa euroa, päätöksen tekee kaupunkiympäristön rakennusten ja yleisten alueiden jaosto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- 5−10 miljoonaa euroa, päätöksen tekee kaupunginhallitus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- yli 10 miljoona euroa, päätöksen tekee kaupunginvaltuusto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Hankesuunnitteluun osallistetaan tilojen käyttäjien edustajia, jotta tilat palvelisivat käyttäjien tarpeita mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi opettajat ovat mukana suunnittelemassa kouluja ja sairaanhoitajien edustajat sairaalaa.
Rakennusten uudis-, muutos- ja korjaushankkeet tarvitsevat rakennusluvan. Joskus luvan yhteydessä myönnetään myös aloittamisoikeus, mikä tarkoittaa, että rakentamisen saa aloittaa jo ennen kuin rakennuslupa on lainvoimainen.
Kaikkien uusien julkisten palvelurakennusten rakennusluvista päättää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Naapureita kuullaan suunnitelmista, ennen kuin rakennuslupapäätös tehdään. Naapureita ovat yleensä viereisen tai vastapäisen kiinteistön omistajat eli esimerkiksi asuinkerrostaloissa taloyhtiöt.
Väistötilat
Toiminta siirtyy rakentamisen ajaksi väistötiloihin, jos hanke on laaja. Suunnitelluissa ja aikataulutetuissa korjaushankkeissa väistötilojen tarve on tiedossa hyvissä ajoin.
Etsimme toiminnalle korvaavia tiloja myös siinä tapauksessa, jos kuntotutkimusten perusteella tarvittavat laajat korjaukset kestävät liian kauan eivätkä nopeasti toteutettavat toimet paranna tilannetta riittävästi.
Väistötiloihin saatetaan joutua siirtymään myös silloin, jos esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon vuoksi toiminnan jatkaminen omissa tiloissa ei ole mahdollista.
Väistötila ei monesti ole oman toimipisteen läheisyydessä, koska väistötiloiksi hankitaan ensisijaisesti tiloja, joita käytetään pitkäaikaisesti lähialueiden useiden hankkeiden korjaamishankkeissa.
Ensisijaisesti selvitetään mahdollisuus siirtää toiminta väistöön rakennuksen sisällä tai vaihtoehtoisesti toiseen toimipisteeseen. Toisena vaihtoehtona selvitetään, löytyykö lähistöltä kaupungin omia, tyhjillään olevia sopivia tiloja. Mikäli niitä ei löydy, kartoitetaan muiden omistamia väliaikaisia vuokratiloja. Jos niitäkään ei löydy, selvitetään viimeisenä vaihtoehtona siirrettävän tai uuden paviljonkitilan hankinnan mahdollisuutta. Osakorjausten yhteydessä voi tulla kyseeseen myös ns. kuivapaviljonki, jossa ei ole vesipisteitä tai WC-tiloja.
Väistötilojen hankintaan voi mennä aikaa viikoista kuukausiin riippuen siitä, siirtyykö toiminta väistöön kokonaan vai vain osittain. Aikatauluun vaikuttaa myös se, onko sopivia tiloja jo valmiiksi saatavilla.
Jos väistötiloja ei ole valmiina, ne täytyy suunnitella ja remontoida sopiviksi. Paviljongit tilataan ulkopuoliselta toimittajalta. Aikaa vieviä vaiheita ovat paviljonkihankkeissa esimerkiksi sopivan sijoituspaikan etsiminen, mahdollinen kaavoitukseen liittyvä poikkeuslupaprosessi, rakentamisen kilpailuttaminen, rakennusluvan hankkiminen, maanrakennustyöt sekä veden, viemäröinnin ja sähköyhteyksien järjestäminen.