Polku ideasta kehitykseen
Polku on tarkoitettu uusille kehitysajatuksille. Virhetilanteet sivustolla ratkaistaan erikseen osana ylläpitoa. Pienet muutokset valmiisiin toteutuksiin voidaan sopia kirjattavaksi kehitysjonoon pääkäyttäjän ja hel.fi:n tuoteomistajan kesken jo ennen käsittelyä priorisointiryhmässä.
-
Tunnista ja perustele käyttäjän tarve
Hyvä kehitysidea perustuu kaupunkilaisten ja palvelun järjestämisen tarpeeseen. Tarpeesta lähtevää ideaa on helppo perustella. Perustelu on tärkeä, jotta idean edistämiselle voidaan antaa oikea painoarvo.
Nojaa tarpeen tunnistamisessa havaintoihin. Niitä voivat olla mm. käyttäjäpalaute, -tutkimus tai -testaukset, analytiikka, konseptointi ja palvelumuotoilutyö sekä käytettävyyssuositus. Myös palvelun liiketoiminnan ja järjestelmien muutokset vaativat usein uutta kehitystyötä.
Mieti minkä havainnoidun tarpeen idea ratkaisee. Voit selkiyttää ajatusta muodostamalla käyttäjätarinan, joka on muotoa henkilönä X haluan Y, jotta voin saavuttaa Z. Esimerkiksi: "Asukaspysäköintipaikkaa käyttävänä helsinkiläisenä haluan että uusi kotiosoitteeni välittyy kaupungille, jotta muutto ei aiheuta ongelmia auton kanssa."
Lue lisää aiheesta:
-
Keskustele ja dokumentoi
Ideasta kannattaa keskustella aluksi sisäisesti ja aihetta koskevan sisältöosion pääkäyttäjän sekä tarvittaessa myös hel.fi:n tuoteomistajan kanssa. Dokumentoi idea keskustelun jälkeen tarkemmin idealomakkeella.
Ideavaiheessa muodostetaan selkeä kuva käyttäjätarpeesta. Idean kirjaamisvaiheessa on tärkeää, ettei asiaa vielä lähestytä täsmällisen teknisen toteutustavan näkökulmasta.
Idealomake (toimii kaupungin tunnuksilla)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Voit kommentoida ideaasi jälkikäteen ja seurata sen käsittelyä Teamsissä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(kaupungin tunnuksilla, pyydä tarvittaessa pääsy kanavalle).
-
Tuo valmisteltu idea priorisointiryhmään
Tuo valmisteltu kehitysidea hel.fin teknisen kehityksen priorisointiryhmään arvioitavaksi. Esittelyn voi tehdä esimerkiksi idean omistaja tai pääkäyttäjä. Priorisointiryhmä arvioi, viedäänkö idea kehitykseen ja kuinka tärkeä se on hel.fin kehityksen kokonaisuudessa. Keskustelun pohjalta voidaan tehdä myös suositus, että idean esittänyt taho alkaa edistää kohteen kehitystä omalla budjetilla ja tuetusti.
Priorisointiryhmä päättää siirtyykö idea muotoilun jalostukseen ja tekniseen toteutettavuusarvioon vai vaatiko se esimerkiksi tarkempia perusteluja. Pienet muutokset valmiisiin toteutuksiin voidaan sopia kirjattavaksi kehitysjonoon jo tässä vaiheessa.
Priorisointiryhmässä käsitellään myös kehitysjonon kokonaisuutta ja keskinäistä tärkeysjärjestystä.
-
Jalostus ja ensiarvio toteutettavuudesta
Jalostusvaiheessa idean omistaja ja/tai pääkäyttäjä arvioivat muotoilun ja hel.fin tuoteomistajan kanssa alustavasti, miten idea palvelee hel.fin Drupalin kokonaisuutta sekä sitä, onko se toteutettavissa jo käytössä olevilla työkaluilla. Idea jalostetaan tarvittaessa lähemmäs teknistä kehitysehdotusta. Jalostuksessa huomioidaan uuden hel.fin ja HDS:n muodostaman kokonaisuuden muotoilulinjaukset.
Jalostettu kehitysidea arvioidaan tämän jälkeen kehitystiimin ja tarvittaessa arkkitehdin kanssa teknisen toteutettavuuden näkökulmasta. Toteutettavuudessa arvioidaan myös voiko ideaa toteuttaa muokkaamalla nykyisiä ratkaisuja. Työn tekniset reunaehdot ja riskit pyritään tunnistamaan. Lopuksi arvioidaan työn alustava kokoluokka pisteinä (2-100+).
-
Kehityskohteelle annetaan lopullinen prioriteetti
Jos kehitysidea päätetään toteuttaa, sille annetaan tärkeysjärjestys kehitysidean perustelujen ja priorisointiryhmän keskustelun perusteella. Prioriteetti määrittää, miten kehityskohde sijoittuu suhteessa muihin yhteisessä kehitysjonossa oleviin kehityskohteisiin. Tarkka toteutusaikataulu riippuu kehitystiimin muiden töiden etenemisestä. Matala prioriteetti tarkoittaa, että työn edelle priorisoidaan ajan myötä uusia asioita.
Muusta kuin yhteisestä budjetista maksettavien kehityshankkeiden osalta priorisoidaan niille tarjottavaa muotoilun ja teknisen alkusuunnittelun ja työnohjauksen keskitettyä tukea.
-
Muotoilu, testaaminen ja työmääräarvio
Kehityssuunnitelma tehdään riittävän ajoissa ennen kehitystöiden alkua. Käyttöliittymäsuunnittelu, mahdollinen käyttäjätestaus ja sprint-0:ksi kutsuttu teknisen toteutuksen suunnittelu ajoittuvat peräkkäin. Sprint-0:ssa kehitykselle annetaan tarkka työmääräarvio pisteinä ja työ pilkotaan sopiviin osiin. Vaiheeseen osallistuminen vaatii myös idean omistajan aikaa.
-
Kehitys otetaan sprintille
Kehityskohde otetaan sprintille eli kehitysjaksolle mukaan kehityskohteiden keskinäisen tärkeysjärjestyksen perusteella. Varsinainen päätös sprintille ottamisesta tehdään sprintin suunnittelussa tuoteomistajan ja kehitystiimin kesken. Kehitystyön laajuudesta riippuen työtä voidaan pilkkoa useisiin vaiheisiin (MVP ja jatkokehitys), osiin ja useille sprinteille.
Millä perusteilla kehitystä priorisoidaan?
Kehityskohteiden priorisointia eli keskinäistä tärkeysjärjestystä hel.fin Drupalissa ohjaavat:
- Uuden kehitysidean minimiehdot täyttyvät:
- Idealomakkeen tiedot on täytetty riittävällä tarkkuudella
- Tarve perustuu todellisiin osoitettaviin havaintoihin asiakastarpeista, strategisiin linjauksiin tai muutoksiin toimintaympäristössä tai järjestelmissä
- Hel.fin vision toteuttaminen:
- Visio: Hel.fi on elävä kaupunkimme verkossa. Se on olennainen osa hyvää elämää ja sen mahdollistamista Helsingissä.
- Asiakaslupaus: Hel.fi parantaa asiakas- ja asiointikokemusta Helsingistä. Hel.fi on nopein tie kaupungin palveluihin, tärkein viestintäkanava ja helsinkiläisten media.
- Brändilupaus: Hel.fi vahvistaa Helsingin vetovoimaa ja tuottaa ilahduttavaa brändikokemusta kaupungin kaikille kohderyhmille.
- Työntekijälupaus: Hel.fi palvelee meitä kaikkia – kaupungin nykyisiä ja tulevia työntekijöitä. Hel.fi tuo työhön iloa.
- Teknologialupaus: Hel.fi hyödyntää valittujen teknologioiden mahdollisuuksia ja tietolähteitä sekä pysyy ajanmukaisena.
- Tutustu koko hel.fin visioon 2025 (ppt, vaatii kaupungin käyttäjtilin)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Keskeiset priorisoinnissa huomioitavat muut näkökulmat :
- Laillisuus ja turvallisuus: Laki- ja asetusmuutosten täyttyminen sekä tekninen turvallisuus (esim. vanhentuvien järjestelmien korvaminen)
- Strategia: Kuinka hyvin toteutus vastaa myös kaupunkistrategian, digistrategian(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja datastrategian(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tavoitteisiin.
- Hyödyt: Asiakastarve ja toiminnan tehostaminen
- Yhtenäisyys: Kaupungin yhtenäisten elementtien ja toiminnallisuuksien käyttäminen (Drupal-tuote, HDS, ym.)
- Uudelleenkäytettävyys: Yleishyödyllisyys kaupungin yhteiseen Drupal-sovellukseen ja hel.fin kokonaisuudessa
- Vaaditun työmäärän suhde saavutettuun hyötyyn ja hel.fin yhteiseen pienkehityskaistaan. Suuret kokonaisuudet on projektoitava erikseen.
Priorisointia tehdään suurempien kohteiden osalta hel.fi:n teknisen kehityksen priorisointiryhmässä, jossa on edustus kaikilta kaupungin toimialoilta ja kansliasta. Päivittäisessä kehityksessä priorisoinnista vastaa hel.fi:n tuoteomistaja.