Käyttötarkoitus
Käytä päivittyvän uutisen komponenttia kun:
- pitkäkestoisesta aiheesta tulee jatkuvaa seurantatietoa
- kun kyseessä on monia yksittäisiä tapahtumia sisältävä prosessi
- kun tavoitteena on sekä pitää kaupunkilaiset ajan tasalla että antaa kokonaiskuva asioiden edistymisestä
Toiminnallisuudet
Voit lisätä päivittyvän uutisen komponentilla uutispäivityksiä. Uutispäivitykseen tulee seuraavat kentät:
- Otsikko * (uutispäivityksen otsikko on H2)
- Ajankohta * (päivä ja kellonaika) Huom! Koko uutisen luontiajankohta tulee ensimmäisestä uutispäivityksestä.
- Teksti
- Kuva
- Videoupotus
- Banneri
Päivittyvän uutisen julkaisu- ja päivitysajat
Itse päivittyvässä uutisessa näkyy julkaisuaikana ensimmäisen uutispäivityksen julkaisuaika ja päivitysaikana viimeisimmän uutispäivityksen (tai muun päivityksen) aika. Sen sijaan uutisvirroissa näkyy aikana viimeisimmän uutispäivityksen julkaisuaika.
Ensimmäisen uutispäivityksen julkaisuaika ylikirjoittaa oikean sivupalkin julkaisuajan. Eli muuta ensimmäisen uutispäivityksen julkaisuaikaa, jos sinun pitää muuttaa uutisessa näkyvää julkaisuaikaa silloin, kun käytät päivittyvän uutisen komponenttia.
Kun lisäät uutiseen uutispäivityksen, uutinen nousee hel.fin uutisvirroissa samalla tavalla kuin, jos se olisi uutena julkaistu uutinen. Tämä on toisin kuin uutissivuilla muuten: muut uutissivuille tehtävät päivitykset eivät nosta uutista uutisvirroissa.
Ohjeistus
Päivittyvän uutisen komponentilla luot seurantatietoa päivittyvästä asiasta. Komponentti luo sivun alkuun sisällysluettelon, jossa on ankkurilinkit yksittäisiin uutispäivityksiin. Ankkurilinkkeihin tulee automaattisesti uutispäivityksen julkaisupäivä sekä otsikko.
Lisää uusi uutispäivitys aiempien uutispäivitysten jälkeen. Uutispäivitykset näytetään kuitenkin kävijöille käänteisessä järjestyksessä eli uusimmat tulevat päällimmäiseksi.
Uutispäivitysten otsikot ovat H2. Uutispäivitysten tekstissä olevat otsikot ovat siten korkeintaan H3.
Milloin tehdään päivittyvä uutinen?
Käytä päivittyvän uutisen komponenttia, kun haluat esittää seurantatietoa jatkuvasta prosessista. Jos kyseessä on kuitenkin hyvin pitkä prosessi, kannattaa se paloitella useammaksi päivittyväksi uutiseksi. Esimerkiksi OmaStadin ehdotusvaihe ja äänestysvaihe voisivat muodostaa omat päivittyvät uutiset. Samoin vuosia kestävät rakennushankkeet kannattaa paloitella sopiville aikajaksoille.
Jos prosessi on pitkäkestoinen mutta päivityksiä tulee vain harvoin (esim. useamman kuukauden välein), kannattaa päivittyvän uutisen sijaan tehdä uusi uutinen. Voit pohtia, miltä otsikot näyttäisivät hakutuloksissa peräkkäin. Olisiko lukijan helppo valita niistä uudempi? Jos olisi, niin voi olla, että kannattaa tehdä erilliset uutiset.
Päivittyvän uutisen otsikot ja sisällöt
Pidä uutispäivitykset lyhyinä ja napakkoina. Päivittyvän uutisen lukija haluaa nopeasti kokonaiskuvan asioista, joten yksittäisten päivitysten on oltava helposti silmäiltäviä.
Päivittyvän uutisen H1-otsikko ja ingressi tulee päivittää uusinta uutispäivitystä vastaavaksi. Vältä erityisesti liian yleisluontoisia otsikoita, jotka sekoittuvat perussivujen otsikoihin. Ne eivät kerro kävijöille ja hakukoneille, että uutisessa on uutta tietoa.
Esimerkki päivittyvän uutisen H1-otsikosta:
Hyvä otsikko: Riskiryhmien influenssa- ja koronarokotukset alkavat
Vältä tällaista otsikkoa: Syksyn influenssa- ja koronarokotukset
Muokkaatko aiemmasta uutisesta päivittyvän uutisen?
Jos muokkaat aiemmasta uutisesta päivittyvän uutisen, siirrä aiempi uutissisältö uutispäivitykseksi. Jätä päivittyvän uutisen komponentin yläpuolella olevat sisällöt tyhjäksi samalta sisältöalueelta eli ingressin ja päivittyvän uutisen välistä.