Kaupunkiuudistusalueilla tapahtuu
Kaupunkiuudistus etenee kaikilla kaupunkiuudistusalueilla. Tutustu kunkin kaupunkiuudistusalueen tapahtumiin, hankkeisiin ja rakentamiseen vuoden 2024 aikana.
Erityisen paljon kaupunkiuudistusalueilla tapahtuu kesäaikaan. Kaupunkiuudistusalueiden tapahtumat löydät kaupungin tapahtumakalenterista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja tämän sivun alta.
Malmi on avoin, eloisa ja monimuotoinen asuinalue. Malmin vahva yhteisöllisyys ja historian rakentama kerroksellisuus näkyvät asukkaiden haluna osallistua alueen kehittämiseen ja kasvamiseen.
Malmia et muualta löydä.
Vuoden 2024 aikana toteutamme Malmilla esimerkiksi Ala-Malmin tapatumakesää sekä parannamme torialueiden viihtyvyyttä ja lähiliikuntapalveluita. Rakennamme Longinojanpuistoon kaksi puistosiltaa sekä jatkamme leikkipuiston Filpuksen peruskorjausta. Lisäksi jatkamme alueella Ala-Malmin puiston ja Ylä-Malmin torin peruskorjauksen suunnittelua sekä aloitamme Pikitehtaankortteleiden esirakentamisen. Korjaamme Malmin aseman portaat.
Lue lisää:
Pääroolissa Malmi -hanke(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
GreenIn Cities -hanke Malmilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tutustu Malmin alueen suunnitelmiin ja rakentamisen etenemiseen
Malmin palveluita:
Malmitalo(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Malminkartano-Kannelmäki tarjoaa rauhallista elämää, hyvät palvelut ja loistavat mahdollisuudet virkistymiseen. Alueella on lukuisia puistoja, lähiliikuntapaikkoja ja leikkipuistoja.
Eloisaa tunnelmaa junaradan varrella Malminkartanossa ja Kannelmäessä.
Vuoden 2024 aikana Malminkartanossa ja Kannelmäessä järjestämme yhteistyössä asukkaiden kanssa tapahtumia, esimerkiksi Kantsun kyläjuhlat ja Maltsu elää -tapahtumat. Olemme mukana ylläpitämässä yhteisöviljelmää Malminkartanoon.
Parannamme valaistusta Sitratorilla ja Malminkartanon aseman ympäristössä (eteläinen ja pohjoinen sisäänkäynti). Uusimme Kannemäen Sitratorin muraalit. Aloitamme Malminkartanossa sijaitsevan leikkipaikka Pakarituvanpuiston peruskorjaamisen.
Lue lisää:
Osallistu ja vaikuta Malminkartanon kirjaston suunnitteluun
PilotGreen-hanke Malminkartanossa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tutustu Malminkartanon alueen suunnitelmiin ja rakentamisen etenemiseen
Tutustu Kannelmäen alueen suunnitelmiin ja rakentamiseen
Malminkartanon ja Kannelmäen palveluita:
Mellunkylä on monipuolinen, elävä ja vehreä kaupunginosa Löydät alueelta loistavat ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet sekä kaupunkikulttuuria ja tapahtumia.
Urbaania luonnonläheisyyttä Mellunkylässä.
Vuoden 2024 aikana parannamme Mellunkylässä esimerkiksi kaupunkiympäristön viihtyvyyttä sekä lisäämme oleskelupaikkoja lapsille ja nuorille.
Kontulassa parannamme Kontula-aukion turvallisuutta kohentamalla alueen valaistusta ja panostamalla aukion viihtyisyyteen placemakingin keinoin. Lisäksi kohennamme Kostinkallion suosittua kaupunkiviljelyaluetta." Rakennamme Kontulan pelastusasemaa ja molemmat valmistuvat loppuvuodesta. Lisäksi Kaupunkiliikenne Oy toteuttaa Kontulan metroaseman laituritason peruskorjauksen kesällä 2024. Kontulan ostarin kehittämismahdollisuuksia tutkitaan yhdessä ostariyhtiöiden ja niiden kehittäjäkumppani NCC Property Development Oy:n kanssa.
Kivikossa rakennamme Kivikon lähiliikuntapaikkaa, jonne on tulossa radat parkourille, skeittaamiselle ja skuuttaamiselle.
Mellunmäessä korjaamme metrosiltaa ja taitelijat luovat taidetta työmaa-aitoihin. Rakennamme Saariseläntielle Hekan ja Hason uudiskohteita. Rakennamme Mellunmäen leikkipuistorakennusta ja viimeistelemme leikkipuiston toimintoja sekä uutta päiväkoti Tunturia. Vantaan ratikan suunnittelu etenee ja tulevaa päätepysäkkiä sovitellaan Mellunmäen metroaseman kupeeseen. Tavoitteena on, että ratikkaliikenne Mellunmäestä lentoasemalle olisi käynnissä vuosikymmenen vaihteessa.
Lue lisää:
Kontulan metroaseman peruskorjaus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tutustu suunnitelmiin ja rakentamisen etenemiseen Mellunkylässä
Itä kuuluu mitä kuuluu -podcast(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Mellunkylän palveluita:
Meri-Rastilassa merellinen lähiluonto luo upeat puitteet asumiselle, ulkoilulle ja virkistymiselle. Kaupunkiuudistus tuo alueelle runsaasti uusia asumisen mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Vuoden 2024 aikana toteutamme Meri-Rastilan uuden korttelitalon arkkitehtuurikilpailua ja parannamme Meri-Rastilan aukion viihtyvyyttä yhdessä asukkaiden kanssa.
Aloitamme Meri-Rastilan tien perusparantamisen ja Haruspuiston peruskorjauksen.
Lue lisää:
Meri-Rastilan korttelitalon arkkitehtuurikilpailu
Tutustu Meri-Rastilan suunnitelmiin ja rakentamisen etenemiseen
Meri-Rastilan palveluita:
Sinua voisi kiinnostaa
Viime vuosina kaupunkiuudistuksessa tapahtunutta
Olemme toteuttaneet kaupunkiuudistusalueilla lukuisia toimenpiteitä viime vuosina. Esimerkiksi useita leikkipuistoja ja lähiliikuntapaikkoja on kunnostettu. Yhdessä asukkaiden kanssa olemme parantaneet asemanseutujen ympäristöjen viihtyisyyttä placemakingin keinoin. Viime vuonna olemme kohdentaneet toimenpiteitä erityisesti lasten ja nuorten toimintaan ja heidän turvallisuuden tunteensa parantamiseen.
Testasimme erilaisia fiksun arjen ratkaisuja ja toteutimme älykaupunkikokeiluja kolmen vuoden ajan yhdessä Forum Virium Helsingin kanssa Fiksu kaupunki -hankkeessa. Toimme hankkeessa kaupunkiuudistusalueille noin 20 fiksujen ratkaisujen kokeilua, joiden toteutuksessa teimme yhteistyötä asukkaiden ja yritysten kanssa.
Painotimme kokeiluissa kunkin alueen ominaispiirteisiin ja kehittämiseen nivoutuvia teemoja. Malminkartanossa fokus oli kaupunkivihreässä ja tyhjissä tiloissa, Mellunkylässä puurakentamisessa ja oleiluun kannustavissa, lapsille ja nuorille suunnatuissa ratkaisuissa ja Malmilla valaistuksessa ja ulkotilojen käytössä.
Lue lisää:
Fiksu kaupunki (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Helsinki osallistui vuonna 2023 amerikkalaisen Bloomberg Philanthropies -säätiön ja Harvardin yliopiston yhteiseen kehittämisohjelmaan, jossa etsimme ratkaisuja lasten ja nuorten turvallisuuden kokemuksen paranemiseen. Ohjelmassa pyrimme löytämään ratkaisuja ennen kaikkea ennalta ehkäisevään työhön sekä toimintamalleja ongelmiin puuttumiseksi yhdessä eri ammattilaisten ja paikallisten toimijoiden kanssa. Pilotoimme toimenpiteitä Kannelmäessä vuonna 2023.
Vuoden 2024 aikana laajennamme toimintamallia kaikille kaupunkiuudistusalueille.
Helsinki oli mukana ympäristöministeriön Lähiöohjelmassa vuosina 2020–2022. Valtion poikkihallinnollisella Lähiöohjelmalla vahvistettiin esikaupunkialueiden kokonaisvaltaista kehittämistä ja ehkäistiin alueellista eriytymistä. Toteutimme kaikki Lähiöohjelman hankkeet kaupunkiuudistusalueilla.
Malmilla toteutetut toimenpiteet:
- Ylä-Malmin torin uudistaminen ja viihtyisyyden parantaminen
- Leikkipuisto Traktorin piha-alueen peruskorjauksessa leikkipuiston leikkivälineiden, kasvillisuuden, pintamateriaalien sekä kahluualtaan uusiminen.
- Ala-Malmin puiston suihkualtaan kunnostaminen
Malminkartano-Kannelmäessä toteutetut toimenpiteet:
- Malminkartanossa ja Kannelmäessä juna-asemien ympäristön kohentaminen
- Malminkartanon kuntoportaiden uusiminen ja valaiseminen
- Leikkipuisto Trumpetin kunnostaminen
- Leikkipuisto Filpuksen kunnostaminen
Mellunkylässä toteutetut toimenpiteet:
- Leikkipuisto Mellunmäen kunnostaminen
- Mellunmäen asukaspuiston kunnostaminen
- Kivikon frisbeegolf-radan perusparannus
- Uusi ulkokuntoilupaikka Mellunmäentien pohjoispuolen virkistysalueelle
Lue lisää Lähiöohjelmasta 2020-2022(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Toteutamme kaikilla kaupunkiuudistusalueilla placemaking-toimintaa. Placemakingia voisi suomeksi kutsua paikkamuotoiluksi. Se tarkoittaa kaupunkitilojen yhteiskehittämisen menetelmää, jonka tavoitteena on luoda toiminnallisempia ja viihtyisämpiä kaupunkitiloja yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa.
Keräämme kokeilujen osana arvokasta käyttäjälähtöistä tietoa siitä, miten asukkaat ja muut toimijat kokevat asuinalueidensa keskeiset kaupunkitilat ja mitä he toivovat tiloilta tulevaisuudessa. Hyödynnämme kerättyä tietoa jatkosuunnittelussa. Tavoitteenamme on, että tulevaisuuden kaupunkitilat vastaavat enemmän käyttäjiensä toiveita ja tarpeita.
Malmi
Ylä-Malmin tori
Olemme kehittäneet Ylä-Malmin toria yhdessä RaivioBumann Oy:n kanssa placemaking-menetelmillä osana torin peruskorjauksen suunnittelua. Olemme tuoneet kesäkausina torille mahdollisuuksia oleskelulle, vehreyttä, pienimuotoisia toritapahtumia ja torimyyntiä. Olemme keränneet kokeilun aikana asukkailta tietoa siitä, miten väliaikaiset kokeilut ja monipuolisemmat tapahtumat ovat muuttaneet torin tunnelmaa ja mitä malmilaiset toivovat torin peruskorjaukselta. Kokeilu jatkuu vielä kesän 2024 aikana ja myös toria koskevan OmaStadi-ehdotuksen kautta saadaan torin ympäristöä kohennettua kaupunkilaisten toivomalla tavalla.
Lue lisää Ylä-Malmin torin placemakingista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ala-Malmin puiston tapahtumakesä
Olemme toteuttaneet vuosina 2022 ja 2023 kesäkausina Ala-Malmin puistossa tapahtumakesän, jonka aikana puisto on herännyt eloon asukkaiden ja vierailijoiden nauttiessa kesäisistä tapahtumista. Suunnittelemme puiston peruskorjausta, ja tapahtumapuiston aikana olemme keränneet tietoa siitä, miten puisto toimii tapahtumapaikkana ja miten ihmiset kokevat puiston, kun se on toiminnallisempi ja vilkkaampi. Tavoitteenamme on saada hieno puisto aktiiviseen tapahtumakäyttöön ja Malmin omalaatuiseksi vetovoimatekijäksi.
Malminkartano ja Kannelmäki
Sitratorin lasten ja nuorten oleskelutila
Loimme kesällä 2023 Kannelmäen Sitratorilla sijaitsevan nuorisotalon edustalle lasten toiveista oman oleskelutilan Parkly Oy:n moduuleilla. Tila tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi eväiden syönnille, nuorisotalon aukeamisen odottelulle ja kavereiden kanssa hengailulle. Suunnittelimme tilan yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Oleskelutilan yhteydessä on lelulaatikko, josta voi lainata erilaisia pihapelejä.
Malminkartanon yhteisöviljelmä
Malminkartanossa Puustellin monitoimitalon tontin alikäytetylle nurmialueelle kohosi kesällä 2023 yhteisöviljelmä. Viljelykokeilun aikana asukkaat saivat maksutta varata itselleen viljelylaatikon ja kasvattaa kesän ajan itselleen mieluisia kasveja. Viljelmästä vastaava Blockgarden Oy tarjosi viikoittain puutarhaneuvontaa paikan päällä ja järjesti kaupunkiviljelyteemaisia tapahtumia. Kauden huipennukseksi pidettiin yhteiset sadonkorjuujuhlat. Kokeilu toteutettiin asukkaiden toiveista. Viljelijöitä oli kesän aikana noin yhdeksänkymmentä ja ikähaarukka vaihteli alakoululaisista yli kahdeksankymppisiin. Viljelmää jatketaan kesällä 2024.
Placemaking Malmilla kesällä 2022
Kurkista vuonna 2022 Malmilla toteutettuihin placemaking-kokeiluhin!
Placemaking-kokeilut Malmilla vuonna 2022
Kesällä 2022 toteutettiin Malmilla Ala-Malmin puistossa ja Ylä-Malmin torilla placemaking-kokeiluja.