Kotihoidon sosiaaliohjaaja tekee aikaa ja on läsnä asiakkaalle

Kotihoidossa aloitettiin noin vuosi sitten sosiaaliohjaajien pilotti. Kolme pilotissa mukana ollutta sosiaaliohjaajaa pääsivät kertomaan työstään. Työnkuva on laaja, mutta rajattu niin, että hoitotyö jää työnkuvan ulkopuolelle.
Pilottiin osallistuneet sosiaaliohjaajat Henna, Andrei ja Maija ja  tulevat kaikki hieman erilaisista taustoista. Kuva: Anna Jantunen
Pilottiin osallistuneet sosiaaliohjaajat Henna, Andrei ja Maija ja tulevat kaikki hieman erilaisista taustoista. Kuva: Anna Jantunen

Kotihoidon sosiaaliohjaajien työnkuva voitaisiin kiteyttää niin, että siihen kuuluu asiakkaiden palveluohjaus ja neuvonta. Todellisuudessa päivät sisältävät monenlaisia työtehtäviä sekä vaihtuvia tilanteita.

Pilottiin osallistuneet sosiaaliohjaajat Henna, Andrei ja Maija tulevat kaikki hieman erilaisista taustoista. Maija on työskennellyt päiväkodissa, vanhushoidon kentällä sekä lähiesihenkilön sijaisena. Hennalla on puolestaan kokemusta lähihoitajana vanhustyöstä kotihoidossa sekä sosionomina lastensuojelussa. Andreilla on turvallisuusalan tausta ja hän on ollut mukana erilaisissa projekteissa.

Heidän työnsä tapahtuu kotihoidon tiimissä ja työ on liikkuvaa. Työ tulee pääasiassa kotihoidon hoitajien kautta, kun hoitajat tunnistavat kotikäynneillä asiakkaat, joilla voisi olla tarve sosiaaliohjaukselle. Sosiaaliohjausta tarvitsevalle asiakkaalle tehdään kotikäynti, jossa pyritään kartoittamaan asiakkaan tilanne. Työ on osaltaan etsivää työtä. Tarkoituksena on tehdä aikaa ja olla läsnä asiakkaalle kotikäynneillä. Tällöin asiakkaan luona saattaa tulla ilmi muitakin asioita, joista ei olla oltu tietoisia.

Pyrimme myös helpottamaan hoitajien työtä, kun viemme ei-hoidollisia tehtäviä hoitajilta. Sosiaaliohjaajan käynnit eivät kuitenkaan korvaa hoitajien käyntejä.

“Työssä vaaditaan itseohjautuvuutta sekä itsenäistä työotetta, sillä oman viikon ja asiakaskäynnit voi suunnitella itsenäisesti huomioiden kuitenkin asiakkaiden ja asioiden kiireellisyys. Työ on uusi ja se tulee vielä hakemaan muotoaan, minkä ansiosta työhön pääsee itse vaikuttamaan. Työnkuvaan on kuitenkin luotu jo selkeät raamit ja sen on hyvin strukturoitua.”

“Tässä työssä ennaltaehkäisy on tärkeää ja sitähän meidän työmme oikeastaan on. Ylipäätään ennaltaehkäisy on yhteiskunnalle halvempaa, kriisit ovat niitä, jotka tulevat kalliiksi.”

“Tämä on kiitollista työtä, mutta täytyy myös olla tiukka ja pitää ammattimaisuus mukana sekä vetää omat rajat. Joskus asiakas yrittää tarjota rahaa tai kysyy mitä tämä palvelu maksaa. Kotihoidon asiakkaalle täytyy välillä selittää, että tämä (kotihoidon sosiaaliohjaus) on palvelu, johon he ovat oikeutettuja”, sosiaaliohjaajat kertovat.

Kävimme sosiaaliohjaaja Hennan kanssa kotihoidon asiakkaan Mairen eli “Limpun” luona, jonne pääsimme kätevästi kotihoidon sähköpyörillä.  Kuva: Anna Jantunen
Kävimme sosiaaliohjaaja Hennan kanssa kotihoidon asiakkaan Mairen eli “Limpun” luona, jonne pääsimme kätevästi kotihoidon sähköpyörillä. Kuva: Anna Jantunen

Limppu on saanut apua muun muassa siivouspalveluun, päivätoimintaan, kuljetustukihakemukseen sekä eläkkeen saajan hoitotukeen. Limppu tykkää päivätoiminnasta, sillä sitä kautta hän on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin. Hän tykkää ihmisten kohtaamisista, erityisesti vanhojen ihmisten kanssa, sillä he osaavat hänestä pysähtyä ja kohdata oikealla tavalla. Tätä ikäihmiset Limpun mukaan kaipaavat.

Limpulla ei ollut tietoa tällaisista palveluista, mutta kotihoidon sosiaaliohjaus mahdollisti avun saannin. “Tästä on todella suuri apu, kun on yksinäinen ihminen ja joutunut tekemään asiat yksin. Asiat ovat loksahtaneet kohdilleen”, Limppu kiittelee.

Sosiaaliohjauksella me pidämme asiakkaiden puolia, jotta he saisivat tarvitsemansa palvelut. Kotihoidossa pyritään järjestämään asiakkaalle palvelut kotiin, jotta elämä olisi mielekästä ja turvallista sekä ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä, jotta voisi olla kotona mahdollisimman pitkään.

“Tässä työssä joutuu välillä työskentelemään myös vaikeiden asioiden äärellä, kuten kohtaamaan kuoleman sekä tukemaan ja auttamaan asiakasta surun keskellä. Nämä ovat työn raskaita puolia, mutta tuovat esiin työn merkityksellisyyden. On myös henkisesti raskasta ja surullista nähdä yksinäisyyttä, mutta onnistumisista sydän pakahtuu. Se on koskettavaa kuinka pieneen asiakkaat ovat välillä tyytyväisiä.”

Maija kokee, että oma kokemus ja tietotaidot hoitotyöstä tukevat tätä työtä. Alkuun hän pohti, pystyykö jättämään hoitotyön ja keskittymään sosiaaliohjaajan työtehtäviin kotikäynneillä. Andrein projektityöskentelystä on ollut hyötyä tällaiseen pilottiin, kun on pystynyt tuomaan ideoita esille.

“Tää on mun työpaikka. Se sisäinen tunne on mahtava, kun kokee löytäneensä itselleen täydellisen työn”, Henna kuvailee tuntemuksiaan nähtyään ilmoituksen työpaikasta.

Sosiaaliohjaajat kertovat olevansa tiiviisti yhteydessä Teamsin kautta. Hyvä kollegoiden tuki ja moniammatillinen tiimi tekevät työstä mielekästä. “Ei ketuta herätä töihin, tämä on itselleni todella tärkeää”, toteaa Andrei. Myös Henna ja Maija ovat samaa mieltä: “Töihin on mukava tulla”. 

Sosiaaliohjaajien terveiset työhön hakeville: “Jokainen viikko on erilainen ja työn monipuolisuus tekee tästä mielenkiintoista.” Kuva: Anna Jantunen
Sosiaaliohjaajien terveiset työhön hakeville: “Jokainen viikko on erilainen ja työn monipuolisuus tekee tästä mielenkiintoista.” Kuva: Anna Jantunen