Laura kertoo matkastaan mainosalan monitaiturista sosiaalityön ammattilaiseksi:
”Työskentelin aiemmin pitkään mainosalalla. Olin opiskelemassa yhteisöviestinnän tradenomiksi, kun kiinnostuin erityisesti copywriterin työstä. Tuohon aikaan Suomessa ei ollut tarjolla suoraan siihen valmistavia opintoja ja pohdin opiskelua ulkomailla. Pääsin kuitenkin sattumalta harjoittelijaksi suomalaiseen mainostoimistoon ja opin työn käytännön kautta. Työ vei mukanaan ja sain työskennellä hyvin monenlaisten tuotteiden ja projektien parissa. Digitalisaation myötä työn luonne kuitenkin muuttui pirstaleiseksi, eivätkä mainosalan arvotkaan enää vastanneet omiani. Aloin haikailla jotain muuta – jotain, missä voisin työskennellä aina eläkeikään asti."
Työ on todella mielenkiintoista, ja iltavirkkuna työajan painottuminen iltoihin ja öihin sopii minulle hyvin.
"Päädyin yliopistoon opiskelemaan sosiaalitieteitä. En ollut erityisen kiinnostunut sosiaalityöstä pääaineena, mutta sosiaalityön johdantokurssi muutti mieleni. Halusin myös tutkinnon, jolla työllistyy hyvin. Sosiaalityöntekijöille oli – ja on edelleen – kysyntää. Opiskeluaikana työskentelin ensin lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnissa. Siellä tekemieni päivystysvuorojen kautta kiinnostuin sosiaalipäivystyksestä. En kuitenkaan ollut varma, soveltuisinko kolmivuorotyöhön, joten hain sosiaalipäivystykseen ensin kesätöihin. Sille tielle jäin. Työ on todella mielenkiintoista, ja iltavirkkuna työajan painottuminen iltoihin ja öihin sopii minulle hyvin. Virka-aikaisessa työssä en koskaan saanut iltaisin riittävän ajoissa unta, ja yöunet jäivät vähäisiksi. Vaikka teen nyt vuorotyötä, nukun riittävästi eikä minulla ole vuorojen jälkeen vaikeuksia saada unen päästä kiinni.”
Apuna hädän hetkellä
Helsingin kaupungin sosiaalipäivystys palvelee erityisesti virka-aikojen ulkopuolella niin iltaisin, viikonloppuisin kuin pyhäpäivinä. Hoivan, turvan tai avun tarve voi tulla milloin vain. Sosiaalipäivystyksessä arvioidaan kiireellisen sosiaalihuollon tarve ja järjestetään siihen liittyvät tarvittavat palvelut. Sosiaalipäivystys palvelee kaikenikäisiä helsinkiläisiä sekä Helsingissä tilapäisesti oleskelevia ulkopaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia. Työ painottuu lastensuojelullisiin tehtäviin. Lasten ja nuorten lisäksi ikäihmiset ovat merkittävä asiakasryhmä. Työhön kuuluu jatkuva viranomaisyhteistyö poliisin, ensihoidon ja pelastustoimen kanssa. Sosiaalipäivystyksessä on lisäksi suuronnettomuusvalmius.
Osa sosiaalipäivystyksen työtehtävistä tulee suoraan helsinkiläisiltä ja osa hätäkeskuksesta. Vaikka tehtävät liittyvät usein rankkoihin ja surullisiin elämäntilanteisiin, Laura ei koe työtä kokonaisuudessaan liian kuormittavaksi:
”Vaikka työvuoro voi olla tosi raskas, työ jää työpaikalle. Vuoron päättyessä kesken olevat tehtävät siirtyvät seuraavan vuoron jatkettaviksi. Mitään ei siis kasaannu omalle työpöydälle odottamaan. En koe siksi työtäni uuvuttavaksi. Työpäivät eivät veny toisin kuin aiemmin mainosalalla."
Tykkään siitä, että voin oikeasti auttaa ihmisiä selviämään eteenpäin akuuteissa haastavissa tilanteissa ja että saan olla osa verkostoa, jolla pidetään ihmisiä ja yhteiskuntaa pystyssä.
"Työni vaatii ennen kaikkea tarkkuutta, olennaisen oivaltamista, ongelmanratkaisukykyä ja välillä luovuutta. Tykkään työni vaihtelevuudesta: töihin tullessa en koskaan tiedä, mitä työvuoroni aikana tapahtuu, kaikki on mahdollista. Kollegoiden tuki on mahtavaa ja sitä tarvitaan, sillä virka-aikojen ulkopuolella työvuorossa ei ole useinkaan muita, joilta kysellä neuvoa. Tykkään myös siitä, että voin oikeasti auttaa ihmisiä selviämään eteenpäin akuuteissa haastavissa tilanteissa ja että saan olla osa verkostoa, jolla pidetään ihmisiä ja yhteiskuntaa pystyssä."
Työn vastapainoksi harrastuksia ja opiskelua
"Työni rajoittaa tietenkin sosiaalista elämää, sillä olen usein illat ja viikonloput töissä. Meillä on kuitenkin käytössä yhteisöllinen työvuorosuunnittelu, joten voimme itse vaikuttaa työvuoroihimme. Nautin arkivapaista ja sellaisista harrastuksista, joita voin tehdä ennen työpäivää. Tykkään käydä kiipeilemässä aamupäivisin, kun kiipeilyhallissa ei ole ruuhkaa. Pidän myös ulkoilusta, ja yksi suosikkipaikoistani onkin Helsingin kaupungin oma virkistysalue Iso Iiluoto. Se on ihana paikka upeine maisemineen!”
Helsingin kaupungilla työskentelyn etuja on Lauran mielestä oman saaren lisäksi muitakin: Hän kokee hyötyneensä kaupungin koulutusmahdollisuuksista, kuten sosiaalialan ruotsin taitoa kehittävästä kielikurssista. Laura on tyytyväinen myös siihen, että palkkaus on yhdenmukainen samaa työtä samalla kokemuksella tekeville, eivätkä henkilökohtaiset palkkaneuvottelutaidot tulotasoa määritä.
Koen olevani nyt näköalapaikalla siihen, miten tarjoamamme peruspalvelut toimivat.
Työ ei selvästikään vie Lauran kaikkea energiaa, sillä hänellä riittää puhtia opiskeluihin. Tähän asti Laura on opiskellut työn ohessa avoimessa yliopistossa, mutta alkuvuodesta hän aloittaa rakenteellisen sosiaalityön erikoistumisopinnot Jyväskylän yliopistossa, nekin työn ohessa.
”Koen olevani nyt näköalapaikalla siihen, miten tarjoamamme peruspalvelut toimivat. Olen kiinnostunut siitä, miten sosiaalisia ongelmia voitaisiin paremmin ennaltaehkäistä. Rakenteellisessa sosiaalityössä tuotetaan järjestelmällistä tietoa päätöksenteon tueksi ja tunnistetaan ajoissa sosiaalisiin ongelmiin johtavia tekijöitä.”