Helsinki on houkutteleva osaajille ja yrityksille

Kaupunki on käynnistänyt useita toimenpiteitä Helsingin houkuttelevuuden ja vetovoimaisuuden kehittämiseksi. Kaupunki mm. tukee yrittäjyyttä ja yritysten kasvua neuvonta- ja valmennuspalvelujen avulla. Työllistymismahdollisuuksien parantamisen kannalta keskeinen kuntakokeilun toteuttaminen jatkuu. Samalla kaupunki on valmistautunut aktiivisesti työllisyydenhoidon järjestämisvastuun uudistukseen. 

Tavoite: Kasvatamme taloudellista toimeliaisuuttamme ja tavoittelemme elinkeinojen ja ammattien monipuolistumista

Helsingin kaupunki edistää taloudellista toimeliaisuutta työllisyyteen ja uuteen innovatiiviseen yritystoimintaan liittyvällä kehitystyöllään. Maria 01 on pohjoismaiden johtava startup-kampus, jossa toimii noin 1 500 jäsentä, 180 startup-yritystä, 20 partneriyritystä ja 30 paikallista ja kansainvälistä sijoittajaverkostojen jäsentä.

Taloudellista toimeliaisuutta indikoiva palkkasummakertymä on kasvanut Helsingissä yhtäjaksoisesti vuodesta 2021 alkaen. Palkkasummien muuta maata ripeämpi kasvu on ollut seurausta helsinkiläisten keskipalkkojen muuta maata nopeammasta kasvusta ja palkkaa saaneiden määrän kasvusta. Tämä on tukenut osaltaan myös kaupungin verotulojen kasvua. Palkkasumman jatkuva kasvu ei kuitenkaan ole tarkoittanut ostovoiman jatkuvaa kasvua, sillä nopea inflaatio vuosina 2022 ja 2023 heikensi ostovoimaa. Tämä näkyi myös yritysten toimintaedellytyksissä. 

Kaaviossa esitetään palkkasumma, kuuden kuukauden liukuva keskiarvo indeksoituna. Muutosta voi tarkastella Helsingin ja muiden suurimpien kaupunkien osalta, Uudenmaan osalta tai koko maan osalta. Tarkasteltavana ajanjakso alkaa heinäkuusta 2020.

Tavoite: Työllistymisen todennäköisyys kasvaa työllisyyspalvelujen siirtyessä kunnille

Työllisten määrä oli Helsingissä huipussaan vuonna 2022 ja työllisyysastekin nousi korkeammaksi kuin aiempina vuosina. Vuoden 2023 aikana työvoiman kysyntä kuitenkin hiipui ja työllisyysaste kääntyi laskuun.  

TE-palveluissa olevien osuus työttömien työnhakijoiden ja TE-palveluissa olevien yhteismäärästä (ns. aktivointiaste) putosi koronapandemian alettua keväällä 2020 reilun 30 prosentin tasolta 20 prosentin tuntumaan. Vuoden 2024 alussa aktivointiaste oli 25 prosentissa, eli joka neljäs työtön oli TE-palveluiden piirissä.

Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut Helsingissä keväästä 2023 lähtien. Työttömien osuus työvoimasta oli vuoden 2024 huhtikuussa 11,0 %, mikä oli noin prosenttiyksikön korkeampi kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä on pysytellyt korkeana ja kasvaa yhä. 

Kaavio kuvaa työllisyysasteen, työttömyysasteen ja aktivointiasteen kehitystä. Muutosta voi tarkastella Helsingin osalta tai laajemmin pääkaupunkiseudulla. Tarkasteltu ajankohta alkaa vuodesta 2019.