Kansallista edunvalvontaa ja kansainvälistä yhteistyötä Helsingin kehittämisessä

Helsinki valvoo kaupungin ja kaupunkilaisten etuja tavoitteellisesti niin kansallisilla kuin kansainvälisillä foorumeilla. Tavoitteena on kokoaan suurempi Helsinki maailmalla ja aktiivinen valtakunnallinen vaikuttaja.

Tavoite: Helsingin kaupunki on aktiivinen kansainvälinen toimija

Kansainvälistä yhteistyötä tehdään aktiivisesti niin kansainvälisissä verkostoissa kuin kahdenvälisesti useiden eri kaupunkien kanssa. Kaupungin kansainvälisen toiminnan linjaukset on päivitetty ja kansainväliset verkostot on kartoitettu. Yhteistyössä korostuu sekä globaali että eurooppalainen ulottuvuus. Strategiakauden uusia kaupunkiyhteistyöavauksia mm. Tokio, Quebec, Dinpro, Bryssel ja Milano.

Kaupunki laati EU-edunvalvontatavoitteet ensimmäistä kertaa yhteistyössä pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa. Edunvalvontatavoitteet liittyvät mm. koheesioon, kilpailukykyyn ja vihreään siirtymään. Pääkaupunkiseudun yhteisen EU-edunvalvontasuunnitelman mukainen kampanjointi on käynnistynyt sisältäen mm. tapahtumia ja viestintää sekä kansallisesti että Eurooppa-tasolla.

Eurocities-yhteistyössä on tehty uusia avauksia. Helsinki toimii järjestön johtoryhmän jäsenenä sekä koulutusta, työllisyyttä ja digitalisaatioasioita käsittelevien työryhmien varapuheenjohtajana. Myös Tallinnan kanssa yhteistyö jatkunut aktiivisena, yhteistyön painopisteet päivitetty mm. kiertotalouden ja testbed-yhteistyön osalta. Ukrainan tukeminen jatkuu Dnipron kaupungin kanssa käynnistetyn yhteistyön ja tuen kautta.

Helsingin kansainvälistä kumppani- ja verkostoyhteistyötä kehitetään edelleen. Geopoliittinen tilanne haastaa myös kaupunkien kansainvälistä yhteistyötä. Ajankohtaisina teemoina agendalle ovat nousseet mm. turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvät kysymykset. 

Tavoite: Helsinki on aktiivinen valtakunnallinen vaikuttaja

Kansallisen edunvalvonnan erityisiä painopisteitä kuluvalla valtuustokaudella ovat osaavan työvoiman saatavuus, työllisyys ja kaupungin taloudellisten toimintaedellytysten turvaaminen erityisesti varmistamalla riittävä sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen rahoitus. Lisäksi kaupunki edistää valtion kanssa koulutustarjonnan lisäämistä pääkaupunkiseudulla erityisesti työvoimapulasta kärsivillä alueilla.  

Kansallisen edunvalvonnan painopisteet on päivitetty kaupunkistrategian ja toimintaympäristön muutosten pohjalta sekä suhteessa pääministeri Orpon hallitusohjelmaan ja siitä tehtyyn kaupunkiyhteiseen analyysiin. Edunvalvontaa ja vaikuttamista tehdään kaikilla kaupunkistrategian mukaisilla painopistealueilla. Helsingin hallitusohjelmatavoitteet eduskuntavaaleihin 2023 on julkaistu ja ne löytyvät täältä

Vaikuttamistyö jatkuu yhdessä keskeisten kaupunkiverkostojen kanssa, mm. kuuden suurimman kaupungin ja valtion välisessä strategisessa allianssissa. Pääministerivetoisen allianssiryhmän työn toimeenpano on alussa. Keskeisinä yhteistyöteemoina ovat olleet mm. osaavan työvoiman saatavuus, erityisesti varhaiskasvatus ja kansainvälinen työvoima, työllisyys sekä nuorisorikollisuus.